O femeie din Botoșani a fost nevoită să sune la 112, în timp ce se era pe holurile Spitalului Județean „Mavromati” Botoșani, deoarece nimeni nu a vrut să o ajute să-şi transporte tatăl la Unitatea de Primire Urgenţe după ce bătrânul a început să se simtă rău.
Cazul a fost prezentat de Monitorul de Botoșani, care arată că femeia a fost cu o zi în urmă la UPU, cu tatăl ei de 80 de ani. Bătrânul ar fi avut o serie de probleme neurologice grave, iar medicii din Urgențe l-au consultat, dar i-au spus femeii că acesta nu reprezenta o urgenţă şi ar trebui consultat de un medic specialist neurolog în Policlinică. A doua zi femeia şi-a dus tatăl în Ambulator, însă nu a luat trimitere şi de la medicul de familie, aşa că bătrânul nu putea fi consultat la cabinetul de neurologie. Doar că chiar şi cu trimitere, ar fi fost programat undeva prin luna ianuarie.
După câteva ore petrecute pe hol, bărbatul a început să se simtă tot mai rău, iar femeia, speriată, a încercat să îl ducă din nou la Urgențe, însă bătrânul nu mai putea merge. Fiind la etajul unu în policlinică, fără lift, femeia a mers la cabinetele medicale pentru a ruga să i se împrumute un căruţ cu rotile, pentru a încerca să îşi ducă tatăl până la Urgențe.
În mod şocant, femeia a fost refuzată de toți „Îi spuneau că nu este treaba lor şi că nu îi pot da un căruţ, pentru că au şi ei pacienți de transportat”, a povestit un martor la întreaga întâmplare.
Femeia a mers și în Urgențe, unde ştia că sunt cărucioare şi a cerut unul pentru tatăl său, dar și aici a fost refuzată, pe motivul că nu se pot împrumuta cărucioarele unor persoane străine.
Disperată, femeia a apelat la ultima soluție și a sunat la 112.
„În doar câteva minute s-a rezolvat toată situaţia. S-a deplasat domnul director medical şi a stat de vorbă cu ruda pacientului, şi acesta a fost dus la Urgențe. Nu ştiu exact care a fost motivul acelei persoane pentru a suna la 112. Dacă avea o problemă, uşa managerului este tot timpul deschisă. Împreună cu directorul medical vom discuta şi cu personalul din acea zi şi vom vedea şi versiunea acestora. Din câte am înţeles, pacientul nu avea o trimitere de la medicul de familie către Ambulatoriul de specialitate. Fusese în Urgențe, cu o zi înainte, de unde avea un tratament prescris de către un medic primar. Este important de ştiut că pacienții trebuie să aibă trimitere de la medicul de familie şi cardul de sănătate când se prezintă în Ambulator”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, managerul Mavrmati.
Reamintim faptul că în Spitalul Județean „Mavromati” Botoșani o tânără mămică și-a pierdut viața deoarece medicul de gardă nu a vrut să o trateze.
Potrivit unui articol publicat de Ziarul de pe Net, Alexandra Ivanov, o tânără mămică în vârstă de 26 de ani, cu 3 copii acasă, s-a internat la Spitalul Mavromati din Botoșani cu dureri și sângerări din cauza unei sarcini care s-a oprit din evoluție. Potrivit raportului preliminar transmis de DSP Botoșani, pacienta a fost internată la ora 23:30 cu „sângerare pe căi genitale externe, dureri hipogastrice şi lombare”, cu diagnosticul stabilit la internare de „sarcină oprită în evoluţie, metroragie minoră, observaţie anemie secundară”.
De la internare, în intervalul orar 23:30 – 00:45, pacientei i s-au efectuat investigaţii clinice şi paraclinice şi i s-a administrat tratament simptomatic, iar la ora 00:53, analizele de laborator au fost finalizate, aflându-se la dispoziţia medicului de gardă.
Raportul întocmit de Direcția de Sănătate Publică Botoșani arată că tânăra însărcinată nu a primit îngrijiri medicale în spital timp de 7 ore:
„În intervalul orar 00.45 – 07.35, nu au fost consemnate în foaie investigaţii, intervenţii terapeutice şi manevre de îngrijire. La ora 07.35, s-a consemnat agravarea bruscă a stării generale şi pacienta a fost transferată la ATI unde i s-au efectuat manevre de resuscitare timp de 40 de minute fără succes, la 8.20 declarându-se decesul”.
De asemenea, inspectorii DSP au mai constatat o serie de nereguli. În timpul controlului, unitatea sanitară nu a pus la dispoziţia inspectorilor sanitari procedura/protocolul privind gestionarea unor astfel de cazuri,
Inspectorii sanitari au mai solicitat documente suplimentare de la unitatea sanitară: note de relaţie a întregului personal, procedurile şi protocoalele terapeutice, rezultatul analizei necroptice şi alte documente necesare finalizării acţiunii de inspecţie.
Cazul va fi analizat în cadrul Comisiei Judeţene de Analiză Profesională a Deceselor Materne.
Ultimul mesaj al Alexandrei: “Nu am aer!”
Alexandra Ivanov, mamă a trei copii, însărcinată din nou, a ajuns la Spitalul Județean Mavromati cu sângerări și s-a stins din viață sub privirile cadrelor medicale urlând de durere. Soțul femeii decedate spune că soția lui a murit cu zile, deoarece medicii ar fi lăsat-o fără îngrijiri de specialitate peste noapte.
De asemenea, și ceilalți membri ai familiei ei acuză medicii că nu au îngrijit-o așa cum trebuia.
Femeia a trimis mesaje pe parcursul nopții atât medicului de gardă, cât și medicului curant, rugându-i să o opereze, însă nici unul nu a făcut nimic. Cadrele medicale i-au administrat un calmant, care nu a avut însă efect, și i-au spus că va fi operată a doua zi, când va ajunge la spital medicul său curant.
La ora 3:16 Alexandra i-a trimis un mesaj medicului său curant. „Bună seara! Sunt Ivanov Alexandra, însărcinată în 13 săpt. Am venit la maternitate cu dureri mari de burtă şi săngerări. Din păcate bebe e oprit din evoluţie. Credeţi că se poate face ceva să fiu chiuretată în seara asta? Că nu mai rezist de durere. Exact ca la naştere. Vă rog din suflet”, a scris tânăra. Mesajul său a rămas, însă, fără nici un răspuns.
După o oră, tânăra i-a trimis un mesaj unuia dintre medicii care erau de gardă în acea noapte și a implorat să fie operată până dimineaţă „Sunt Ivanov Alexandra. Credeţi că îmi puteţi face chiuretajul noaptea asta că nu mai rezist de durere! Vă rog din suflet simt că o iau razna”. Nici acest medic nu a răspuns.
Toată noaptea, tânăra a vorbit constant cu soţul său prin mesaje, spunându-i în repetate rânduri că are dureri crunte. La 6.40 tânăra trimite un mesaj: “Nu mai pot”.
Ultimul mesaj îl trimite la 7:05, către mama ei: „Nu am aer!”
Peste câteva zeci de minute cadrele medicale i-au anunţat familia că aceasta s-a stins din viață.
La ora 7:30, a intrat în şoc. La ora 8:20 a fost declarat decesul. Exact cât prevede protocolul de resuscitare, 50 de minute.
Managerul Spitalului Botoșani, Angel Călin, a informat că până în prezent, s-a măsura suspendării medicului şi asistentelor din Secţia de Obstetrică – Ginecologie 1: „Activitatea noastră a fost îndreptată strict către Secţia Obstetrică – Ginecologie 1, care a avut rolul de primire a pacientei. Deci este suspendat medicul de gardă împreună cu aparatul medical care era pe tură atunci”.
Sursa a mai transmis că a dispus contractarea unui serviciu de audit medical extern care „să evalueze cu celeritate activitatea şi procedurile medicale aplicate în cadrul Secţiei Exterioare Obstetrică – Ginecologie” și au fost sesizate Comisia de disciplină şi Consiliul etic al spitalului „pentru elucidarea cazului”.